Blog

2019. évi változások az ingatlan-bérbeadással kapcsolatban

2019. 01. 01-jétől amennyiben magánszemély ingatlanbérbeadási tevékenységet végez és a közművek nem kerültek átíratásra a bérlő nevére, már nem képezi a bevétel részét a felmerülő rezsi költség (pl.: víz, gáz, csatorna), így nem kötelező továbbszámlázni, a számlán nem kell feltűntetni és ezáltal adózni sem kell utána.

Nem tartozik ebbe a körbe a közös költség vagy a lakás biztosítási díja, amelyek továbbhárítása a bérlőre továbbra is bevételt jelent, így adófizetési kötelezettség keletkezik utána. Amennyiben a közös költség tartalmazza a víz- és csatornadíjat, akkor meg kell bontani a közös költség összegét, és a csökkentet összeget kell a számlán feltüntetni.

Az egyéni vállalkozók részére a 2018-as adóévtől az adóbevallás tervezetet elkészíti a NAV

Az egyéni vállalkozók részére a 2018-as adóévtől az adóbevallás tervezetet elkészíti a NAV. Ennek határideje február 25-ről május 20-ra tolódik, módosul

2019 évtől a béren kívüli juttatások közterhei 15% személyi jövedelemadó és 19,5%

2019 évtől a béren kívüli juttatások közterhei 15% személyi jövedelemadó és 19,5% szociális hozzájárulási adó lesz. Ez a kedvezményes adózás a Széchenyi Pihenő Kártyára vonatkozik a versenyszférában évi 450.000,- Ft-os kerettel az alábbi megosztásban:

  • vendéglátás alszámla évente 150.000,- Ft-ig
  • szálláshely alszámla évente 225.000,- Ft-ig
  • szabadidő alszámla évente 75.000,- Ft-ig

Rólunk

Célunk, hogy a több, mint 15 év alatt megszerzett könyvelési és bérszámfejtési szakmai gyakorlatunkkal magas színvonalon végezzük munkánkat. Igyekszünk megkönnyíteni és segíteni Ügyfeleink gazdasági döntéseit, ezzel biztosítva hosszú távú és eredményes működésüket. Fontosnak tartjuk kihangsúlyozni, hogy kiemelt figyelmet fordítunk minden Ügyfelünkre.
Bővebben >>